Om oss

Fra tønne til teine

Asbjørn og Niklas kommer fra en familie i Lofoten med flere generasjoner fiskere. De har levd med, av og på det arktiske matfatet.

Lofotteinas innovative og plassbesparende design ble påtenkt av krabbefiskeren Asbjørn Rasmussen, i irritasjon over tradisjonelle nettingteiner og snegleteiner. Den første modellen ble laget av brukte blåtønner fra de lokale fiskebrukene som et forsøk på gjenbruk. Teina fisket godt, men var langt fra perfekt.

 Utvikling

Den primitive prototypen viste seg å være tidkrevende å produsere. Han startet derfor med blanke ark, og satte klare mål for en ny teine som skulle egne seg bedre for produksjon, og samtidig oppfylle alle ønskelige funksjoner for enkelt, effektivt og skånsomt krabbefiske.

Resultatet er en teine med avtagbar bunn som er lettere å tømme og lagre enn nesten alle andre teiner på markedet. Den kan produseres kjapt, og med enkle justeringer også brukes til fiske av både krabbe, kongesnegl, hummer og kråkeboller.

«Vi ønsker å bidra til bærekraftig utnyttelse av havets begrensede ressurser»

Asbjørn Rasmussen

Selskapet

Et par år etter at den første prototypen ble laget, har Lofotteina etablert en svært innovativ, grønn og fremtidsrettet forretningsmodell. Det tette samarbeidet med innovasjonsselskaper som Egga Utvikling og Kunnskapsparken Bodø, samt den finansielle støtten fra Innovasjon Norge og deres medinvestorer Kroslid Invest og Kvarøy Fiskeoppdrett, har lagt fundamentet for dette gründereventyret. Og ikke minst har bidragene fra SINTEF, Marine Recycling Cluster, Lycro-fabrikken i Trøndelag, fotografer, designere og andre støttespillere, bidratt til at Lofotteina nå får virkeliggjort sin visjon om å skape en enklere hverdag for krabbefiskere, og en mer bærekraftig skalldyrsnæring.